Woningbouw Waarland

Op het voormalige bedrijfsterrein van Bemo Rail heeft Ooms Ontwikkeling een bijzonder woningbouwproject gerealiseerd. De woningen in plan d’Waert worden namelijk verwarmd en gekoeld door Road Energy Systems®, energie uit asfalt.
Het Road Energy Systems® (RES) is een door Ooms Bouw & Ontwikkeling ontwikkeld systeem, waarbij een asfaltweg gebruikt wordt als zonnecollector. Omdat het asfalt een groot warmteabsorberend vermogen heeft, wordt de warmte uit het asfalt onttrokken door middel van een ingenieus buizensysteem. In Waarland is het fietspad richting de Beemsterboerweg geasfalteerd en uitgevoerd met RES. Deze fungeert als ‘energieleverancier’ voor de hele nieuwe wijk. Het voordeel voor de bewoners is dat de woning zowel verwarmd als gekoeld kan worden. Tevens is de uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2 een stuk lager. Men verbruikt immers geen gas.
De woningen zijn opgebouwd rondom één groen plein. Hierdoor ontstaat er een gevoel van ruimtelijkheid en verbondenheid. Twee belangrijke waarden hierbij zijn licht en uitzicht. Het schetsontwerp is uiteindelijk een regionaal getinte interpretatie van de jaren ’30 architectuur. Een ontwerp dat goed aansluit bij de manier van bouwen zoals men die veel aantreft in de bovenste helft van Noord-Holland.
Het plan omvat hoek- en tussenwoningen, twee-onder-één kapwoningen en vrije kavels. De woningen zijn onderhoudsarm gebouwd. Zo is er gebruik gemaakt van polyester goten en daklijsten met een authentieke uitstraling.
Plan d’Waert is een uitstekend voorbeeld van een integraal totaal concept binnen de Ooms Bouw & Ontwikkeling.  Het project is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Harenkarspel, de provincie Noord-Holland en Ooms Ontwikkeling.

Projectnaam: Woningbouw Waarland
Locatie: Waarland