linkedinnw.leeuweplaats

Ooms Bouw & Ontwikkeling wint selectieprocedure Leeuwesteyn, bouwveld 6 in Utrecht

Trots en blijdschap bij Ooms Bouw & Ontwikkeling, en terecht!  De gemeente Utrecht heeft Ooms Bouw & Ontwikkeling geselecteerd voor de ontwikkeling en realisatie van 95 woningen op bouwveld 6 van Leeuwesteyn (Leidsche Rijn). Het plan voor bouwveld 6 wordt gekenmerkt door een fraaie stedelijke buitenrand, welke is geïnspireerd door de Utrechtse Art-Deco-stijl, met een verrassende, intieme binnenkant en  zeer hoge uitgangspunten ten aanzien van duurzaamheid en circulariteit. De naam van het project, ‘Leeuweplaats’, is afgeleid van de bijzondere binnenplaats in het hart van het plan. Deze binnenplaats is een aaneenschakeling van verschillende intieme stedelijke ruimten met elk hun eigen karakter.

Het plan is tot stand gekomen in samenwerking met Heren 5 architecten, FARO architecten, Strootman Landschapsarchitecten, Merosch, Beumer Garantiemakelaars en VERO Visuals.

Selectieprocedure

De gemeente Utrecht heeft in het vierde kwartaal van 2017 een selectieprocedure gestart voor de ontwikkeling van 75 tot 95 koopwoningen op bouwveld 6 in Leeuwesteyn. Leeuwesteyn wordt een fijne, zeer duurzame woonbuurt met een Utrechts karakter: stedelijk maar groen, smalle stegen en brede lanen, gevelstoepjes en een herkenbare architectuur. Bouwveld 6 is gelegen tussen de Tweede Muntmeesterlaan en het Oeverpark langs het Amsterdam-Rijnkanaal.

Diversiteit in woningtypes

Leeuweplaats biedt woningen voor zowel starters als gezinnen. Minimaal 30% van de woningen heeft een V.O.N. prijs van maximaal €215.000,- (prijspeil 1-1-2018). Er is weloverwogen gekozen om enkel grondgebonden woningen met flexibele en eenvoudig aan te passen plattegronden te handhaven, zo blijven de woningen toekomstbestendig.  Door een samenwerking met twee architectenbureaus, Heren 5 en FARO, heeft het plan  diversiteit aan woningen. Langs de Tweede Muntmeesterlaan kenmerken de woningen zich door wisselende gevels en krijgen deze woningen standaard een hogere verdiepingshoogte op de begane grond. Langs het Oeverpark vormt het architectuurbeeld meer stedelijke wand langs de natuurlijke ruimte.

In het plan worden de wensen van potentiele kopers vooraf meegenomen in het ontwerp.  Er zullen meerdere contactmomenten zijn met de toekomstige bewoners om samen in te gaan op  o.a de plattegronden van de woningen, de erfafscheidingen, de invulling van de gemeenschappelijke ruimtes (zoals de parkeerhoven en de binnenplaats) en mogelijke extra, duurzaamheidsopties.

Binnenplaats

De binnenplaats, ontworpen door Strootman, is een uniek verbindingsgebied tussen de laan en het Oeverpark. De entree tot de binnenplaats begint met een woonstraat vanaf Tweede Muntmeesterlaan. De woningen hebben hier direct hun voordeur aan de straat. Samen met de begroeide tuinmuren en brede geveltuinen voelt het geheel als een knusse woonstraat.Verderop in de straat worden ruimten opgespannen tussen een grote plataan, woningen met een veranda en een bomenplein. Aan het einde van de binnenplaats opent zich een vizier met een zorgvuldig vormgegeven trap  die een geweldig uitzicht over het Oeverpark en het achtergelegen Amsterdam-Rijnkanaal biedt. Elke ruimte is verrassend, door nieuwe doorzichten, een verhoogde tuin met zitrand en een grote collectieve picknicktafel.

Een groen karakter

Alle woningen kennen een zeer laag energieverbruik en hebben een parkeerplaats in een van de twee groene parkeerhoven nabij hun woning. In het plan komen ook een aantal elektrische deelauto’s.

Leeuweplaats zal grotendeels voorzien in zijn eigen energiebehoefte. De woningen worden voorzien van een goed isolerende schil, triple beglazing,  PV-panelen en een aansluiting op een eigen collectief bodemwarmtenet met een aansluiting op het Amsterdam-Rijnkanaal voor de regeneratie van de bodem. De woningen zijn volledig All-Electric en voldoen aan het Nul-op-de-Meter concept.

Door een creatieve invulling van diverse groene ruimten in de parkeerhoven, waterpasserende verharding en de toepassing van infiltratiekratten wordt het merendeel van het hemelwater op eigen terrein opgevangen en geïnfiltreerd.

In het gehele traject wordt ingezet op de het maximaliseren van herbruikbaarheid van producten, materialen en grondstoffen en het minimaliseren van waarde-vernietiging. We zullen daarom gebruik maken van duurzame en circulaire materialen.

 

https://www.oomsbouw.nl/projecten/duurzaam-wonen-in-een-fijne-woonbuurt-met-een-typisch-utrechts-karakter/

Leeuweplaats

Leeuweplaats

Leeuweplaats

Leeuweplaats

Leeuweplaats

Leeuweplaats

Leeuweplaats

Leeuweplaats

Leeuweplaats

Leeuweplaats

Leeuweplaats

Leeuweplaats